zaterdag 3 augustus 2013

Fotoboek Rotterdam Oude Noorden, Liskwartier in voorbereiding


Ook al is het vakantietijd, we zijn als uitgeverij druk bezig met de voorbereiding van het door Tinus en Bep de Does samengestelde fotoboek "Rotterdam, Het Oude Noorden en Liskwartier". Ook dit keer was er vanuit de inwoners weer veel medewerking voor wat het fotomateriaal betreft. Juist al die verrassende privé beelden die tevoorschijn kwamen uit oude schoenendozen en fotoalbums maakten van deze uitgave weer een juweeltje. Meer dan 220 foto's laten de periode vanaf de oorlog tot aan het jaar 2000 zien. Met hier en daar een sprongetje dat nog verder terug gaat in de tijd, zoals het prachtige beeldmateriaal van de groentemarkt op het Noordplein uit 1910. Het is de bedoeling dat het fotoboek op 28 september a.s. zal verschijnen en in de wijk zal worden gepresenteerd. Wie bij de presentatie aanwezig wil zijn en de daaraan verbonden grote fototentoonstelling wil bekijken, moet deze blog scherp in de gaten houden voor het laatste nieuws. Hierboven en onder alvast een kleine selectie als fotocollages uit het bijzondere fotomateriaal.


Op het Noordplein was vanaf 1899 de groentemarkt te vinden. Na het bombardement van 1940 werd de weekmarkt van de Goudsesingel verplaatst naar het Noordplein om vervolgens in de jaren vijftig terug te verhuizen naar de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam. Aan het Noordplein waren destijds veel cafés gevestigd. Vervolgens wandelen we de Noordmolenstraat in en komen uit in de Zwart Janstraat. Wie herinnert zich niet de vele winkels waaronder P. de Gruyter & Zoon met zijn bekende ‘snoepje van de week’ en C. Jamin in de volksmond wel ‘sjamin’ genoemd en bekend stond om zijn bijzonder ijs.

In de Jacob Catsstraat stond de Noorderkerk, die in de jaren zeventig werd gesloopt. Ook de Nieuwe Noorderkerk in de Snellemanstraat, ook wel de Snellemankerk genoemd werd gesloopt. Twee bruggen, die de wijk het Oude Noorden verbonden met de wijk Crooswijk, waren de Noorderbrug en de Zaagmolenbrug. De Noorderbrug werd aangelegd in 1895 en vervangen in 1910. De Zaagmolenbrug werd in 1955 aangelegd. Voorheen lag hier van 1911 de oude ophaalbrug, die van 1895 tot 1910 bij het Noordplein lag. Een van de drukste straten in het Oude Noorden is de Zaagmolenstraat. In de jaren vijftig reed door deze straat tramlijn 22 van de RET van de Vierambachtstraat naar de Avenue Concordia op Kralingen. Nu rijdt hier tramlijn 8 van het Willemsplein naar de Kleiweg. Aan het Zwaanshals waren ook bekende winkels gevestigd, waaronder de schoenenwinkel van Cock van der Palm, die een reputatie als zanger kende. Verder nog de tassenwinkel van Hans Eikelenboom, alias zanger Hans Somers en tevens voorzitter van de winkeliersvereniging Zwaanshals van 1974 tot 1989.

De muziektent op het Pijnackerplein werd begin 1900 gebouwd en staat er nog steeds. Veel panden om het Pijnackerplein zijn omstreeks 1897 gebouwd en staan er nog steeds, evenals de Hildegardiskerk, die in 1892 gereed kwam. Aan de Noordsingel staat het in 1898 in gebruik genomen gerechtsgebouw en de in 1872 gebouwde strafgevangenis. In de Bloklandstraat woonde ooit de bekende voetballers Coen Moulijn en Wim Jansen. Beiden hebben in de straat leren voetballen en trapten onder andere een balletje tegen een muur in het doodlopende deel van de straat. In 1990 kwam er een kunstwerk genaamd het Muurtje van Coen Moulijn, nadat eerder al de oorspronkelijke bakstenen muur was afgebroken toen de wijk opnieuw werd ingericht. Met Koninginnedagen waren er buurtfeesten, die werden georganiseerd door o.a. de buurtvereniging Woelwijk. Deze buurtvereniging werd opgericht op 23 november 1932 en in november 2012 werd dan ook het 80-jarig bestaan gevierd. Aan de Ruivenstraat bood C.F. Wuyster gelegenheid om er te gaan dansen. Wie herinnert zich niet het Heliportterrein waar de helikopters van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena landden. Er werd vandaar uit een dienst op Brussel onderhouden. Nu staan hier woningen, die zijn ontworpen door architect Jan Verhoeven. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw kwam de stadsvernieuwing op gang en werd er grootschalig gesloopt. Veel woningen, die rond de eeuwwisseling werden gebouwd, zijn inmiddels verdwenen, evenals de zogenoemde Wilgenblokjes achter de Zaagmolenstraat. Er kwamen nieuwe pleinen, scholen en woningen. Het winkelbestand veranderde en woningen werden gerenoveerd in o.a. het Zwaanshals, de Zaagmolenstraat, Benthuizerstraat en het Pijnackerplein. Aan de Bergweg verrees een nieuw Eudokia-complex met een deelgemeentekantoor. Voorheen stond hier het Eudokia Ziekenhuis. Het Noordplein wordt nu gebruikt voor braderieën, kermissen en andere activiteiten. Het Oude Noorden is met zijn tijd meegegaan.

Wie leuke herinneringen heeft aan de wijk het Oude Noorden en Liskwartier kan hier een reactie en herinnering achterlaten. We zullen deze uitprinten en als documentatie aan de fototentoonstelling toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten